Leserinnlegg fra Gunnhild Eidsaune Bakken om fremtiden til Marihøna Barnehage

 

Vi deler dette innlegget, skrevet av Gunnhild Eidsaune Bakken, som viser litt hvordan ansatte ved Marihøna barnehage, barna i barnehagen og deres foreldre føler for denne utrolig vanskelig situasjonen.

«Kjære Ørland kommune, Forsvarsbygg, Forsvarsdepartementet,
Folkehelseinstituttet, og alle andre..

Som de fleste nå kanskje vet så trues Marihøna Barnehage, (som ligger gul sone 200 meter unna rød sone), med nedleggelse fra og med høsten 2017.
Det er da de nye jagerflyene kommer til Ørlandet.

Helse og omsorgsdepartementet sier at barnehagen ikke kan drives videre på samme plass pga. av støy. Det er det samme som ble sagt angående Hårberg skole, som ble kjøpt ut til den nette sum av 100 millioner kroner, og som nå
skal bygges opp igjen på ett sted med mindre støy.

Forsvarsbygg sier at Marihøna Barnehage ikke får kompensasjon for det de har, men har tilbudt en hva jeg vil kalle, symbolsk sum. En sum som knapt dekker grunnmuren til en ny
barnehage for å sette det litt på spissen. Hvorfor gjelder ikke samme regler for alle? Hvor er Ørland kommune i denne saken? Hvorfor får vi følelsen av at Ørland kommune ikke bryr seg om som skjer med barnehagen vår, og de trygge rammene til barna som går der?

«Det er trygt og godt å vokse opp i Ørland kommune», står det på hjemmesiden til Ørland kommune.
Det føles langt ifra trygt og godt at en fantastisk flott, og ikke minst meget kompetent barnehage legges ned bare fordi Ørland kommune ikke tar tak og gjør, eller har gjort en god nok innsats opp i mot forsvarsbygg for å hjelpe oss å beholde barnehagen. Synes ikke det er trygt og godt å si til gutten min på 4 år,
at neste høst har du ingen barnehage å gå til, det blir ingen skoleklubb på deg, noe du allerede har gledet deg til lenge.
Du blir ikke så sammensveiset og godt kjent med de du skal begynne i 1. klasse med til høsten 2018, du får ikke møte
de gode vennene du har fått iløpet av de 3 fine årene du har gått i barnehagen så ofte som du burde, da dere dessverre ikke har noe tilbud å gå til lenger.
Hva svarer jeg da, når han spør hvorfor det er sånn?
For det finnes ikke noe godt svar.

Nei, jeg sender ikke det kjæreste jeg har til en barnehage med 150-200 unger, med lite voksne pr. barn. Jeg vil at gutten min skal bli sett, hørt og forstått, og ikke bli en i mengden. Jeg vil at han skal ha muligheten til å forholde seg til de samme trygge rammene som han har nå. Det ønsker jeg også for alle de andre
barna i Marihøna Barnehage.

Jeg som mor, har lenge gått å ventet på at dette skal ordne seg, for såpass tillit har jeg faktisk til kommunen jeg bor i, at jeg forventer at det blir en rettferdig løsning på dette. Men istedet så føles det nesten som om at kommunen faktisk ser egen gevinst i at Marihøna Barnehage forsvinner, de kan jo bare bygge på
og utvide sine egne kommunale barnehager for da tjener de jo mer penger på sikt… Ingen har sagt dette høyt, men det er jo ikke så vanskelig å legge sammen to og to, når man ser hvordan planene er framover..
Hvem bryr seg om at to fantastisk flinke og gode mennesker mister hele livsverket sitt? Tydeligvis verken Ørland kommune eller Forsvarsbygg.

Marihøna er en helt unik barnehage, (Ørlandet’s mest populære faktisk), som virkelig bør tas vare på. Her driver de ikke kun for å tjene penger, men for at de faktisk bryr seg om barna våre. Hvert enkelt barn bryr de seg om. Det er så trygt og godt å vite, og det vises godt på både barn og voksne. Det er en liten og hjemmekoselig barnehage, med ett meget godt miljø for både barn og voksne. Her er det ikke noe institusjonspreg, du føler deg hjemme med en gang du kommer innafor gjerdet.

Som det står på hjemmesiden til Marihøna Barnehage, så er det å gå i en liten barnehage absolutt det beste for mange barn, da det skaper trygghet både for foreldrene og barn. En liten og stabil personalgruppe som forøvrig har en gjennomsnittlig høy kompetanse, der alle kjenner alle, både voksne og barn.
Marihøna barnehage har ett stort uteområde på hele 5 mål, der de også har en egen skog med blant annet grillhytte og bålplass. Noe som er kjempepopulært hos barna.
De er på mange turer, blant annet hjem på gården til de som eier barnehagen, der de får være med på mye forskjellig gårdsarbeid. Hver eneste jul er det tradisjon med forestillingen Jul på låven, også på samme gård. Noe som har blitt kjempepopulært.
Slike «små» opplevelser er kjempestore opplevelser for
barna, og viktig å ta vare på!

De får god sunn, hjemmelagd (økologisk så langt det lar seg gjøre), ordentlig mat. De får også ta del i matlagingen. Kjempebra!

Målet til Ørland kommune er en befolkningsvekst på 35% innen 2026. Da synes jeg det er viktig å beholde så mange barnehager som mulig, for å ha ett bredt og godt tilbud til alle.
«Samtidig med veksten er det viktig at kommunen ivaretar de innbyggerne som allerede bor i kommunen, og sørger for at Ørland også fremover er et attraktivt
bosted for dem». (Sitat Ørland kommunes hjemmeside).
Synes ikke det å legge ned Marihøna barnehage bidrar til å ta vare på oss som allerede bor her.
For vi er mange. Både store og små, som er og blir berørt av dette. (8 ansatte, 56 foreldre og 28 barn, tilsammen 92 stk).
Siterer Lars Arne Rånes i støygruppa, som sier at «når staten får den beste tomta i landet, så må de gjøre opp for seg og ikke etterlate folk som gjeldsslaver og uten mulighet til å opprettholde sine arbeidsplasser».
For Marihøna Barnehage skaper faktisk også arbeidsplasser, forsvinner den så står 8 ansatte uten jobb. De fleste med barn, familie, hus og hjem som skal forsvares økonomisk.

« En inkluderende kommune vil også si en kommune som er åpen og raus i sin tilrettelegging og kommunikasjon». (Sitat Ørland kommunes hjemmeside).
Hvor er Marihøna barnehage her? Føler verken at dere er inkluderende eller rause mot dem, kommunikasjonen er vel også heller så å si fraværende. Dårlig med tilrettelegging også.
Hva skal til for at Marihøna Barnehage får den respekten, hjelpen, støtten og kompensasjonen de fortjener? Skam dere, Ørland kommune og Forsvarsbygg, makan til ansvarsfraskrivelse! For hvis dere vil, så er dette noe dere lett kan gjøre noe med.
Det er faktisk barna våre det går utover.

Jeg ønsker av hele mitt hjerte at disse flinke folkene ikke mister arbeidsplassen sin, at barna fortsatt får lov å føle seg trygge og være med vennene sine, og at det nå begynner å skje noe sånn at Marihøna Barnehage får drive i mange mange år framover.
At barna har en Marihøna Barnehage å gå til, også fra
høsten 2017. På en ny plass, men med de samme trygge voksne og det samme konseptet.

Ørland kommune, dere har mange fine tomter og til og med bygg
som egner seg godt. Hva med å tilby Marihøna noe av dette? Skulle vel egentlig være en smal sak for en sånn oppegående, fremgangsrik og flott kommune som Ørlandet?

Vær så snill, ta tak NÅ!

Mvh

Gunnhild Eidsaune Bakken, meget frustrert mor»